🐣 Påskeudsalg - Spar minimum 10% på HELE shoppen 🐣

Skal du ud at rejse? Sådan beskytter du dit privatliv

Når du sidder derhjemme på dit eget trådløse netværk, har du forhåbentlig en stærk kode og et godt antivirusprogram, der inkluderer scanning for malware samt en firewall (hvis ikke, så se at få det!). Men hvad så når du rejser? Selvom du måske bruger de samme enheder som derhjemme, så tager du næppe dit trådløse netværk, herunder router og modem, med dig, og derfor er du udsat på en helt ny måde (routere kan dog sagtens fås bærbare i dag).

Så inden du helt ukritisk begynder at tilslutte dig lufthavnens, hotellets og caféens netværk, så læs med her engang hvordan du sørger for så vidt muligt at holde dit privatliv trygt og sikkert – også når du rejser.

Omtanke på nettet og et stærkt kodeord er ikke nok

Du har hørt det alle mulige steder fra: Klik ikke på links, du ikke kender, og sørg for at have et stærkt kodeord. Desværre er det bare ikke altid nok, og særligt ikke når du fysisk befinder dig et andet sted, end du plejer. Her er der nemlig helt grundlæggende en større risiko for, at det går galt.

Helt konkret skal du undgå at oprette forbindelse til et netværk, du ikke kender, og selv hvis du tror, du har fat i det rigtige netværk, så benyt en VPN gratis. Selvom mange hjemmesider i dag er udstyret med krypterede forbindelser, så findes der faktisk stadig en del, der anvender http:// i stedet for https://, der indikerer, at de har et SSL-certifikat (hvilket krypterer de data, du sender (f.eks. login- eller betalingsoplysninger)). Dette kan være svært at holde styr på, særligt hvis man besøger mange forskellige hjemmesider. Og netop derfor er det en god, ekstra sikkerhed, at man selv sørger for at holde forbindelsen krypteret.

Det er dog faktisk mere sikkert blot at bruge mobildata – såfremt der er tale om enten 3G, 4G eller 5G, så er data-mobilforbindelsen at betragte som krypteret og sikker. Så har du et abonnement med data inkluderet i udlandet, så bør du helt klart gøre brug af dette.

Hvis uheldet er ude …

Der er desværre en risiko for, at du først opdager, at du har været udsat for et hackerangreb, når det allerede er sket. Som noget af det første bør du ændre kodeord til det udstyr, der har været udsat, men også til konti, det har adgang til. Dette gøres klart nemmest med en kodeordshusker, også kaldet en password manager. Herefter bør du gå dine konti igennem for at se, om der er sket nogen åbenlyse brud.

Det bedste er selvfølgelig, hvis man kan sørge for at undgå at blive udsat for angreb. Og til dette kan de overordnede sikkerhedsråd, når du rejser, egentlig koges ned til:

Tilslut dig aldrig ukendte netværk. Generelt skal du være meget mistroisk over for netværk uden kodeord, og selvom det hedder noget, der virker troværdigt (f.eks. en restaurants navn), så få det altid bekræftet fra en troværdig kilde.

Sluk for Wi-Fi og Bluetooth, hvis du ikke bruger det. Disse er helt åbenlyse angrebsveje for ondsindede aktører, og særligt Wi-Fi kan gøre det helt utrolig nemt for hackere at lave ”man in the middle”-angreb.

Brug mobildata, men aldrig 2G (kaldes også Edge/E). Har du kun en 2G-forbindelse, er dine sendte og modtagne data fuldstændigt ukrypterede, hvilket selvsagt gør forbindelsen enormt sårbar over for folk, der vil dig det ondt.

Hav et stærkt kodeord til alle dine konti, inkl. oplåsning af enheder. Et stærkt kodeord er langt (min. 12 karakterer) og er et, du ikke bruger andre steder. For at imødekomme dette kan du evt. anvende en password manager.

Med disse råd kan du selvfølgelig ikke vide dig fuldstændig sikker og undgå angreb fuldstændig, men det kan helt sikkert hjælpe dig på rejsen, således at risikoen bliver så lille som mulig.

Fik du det hele med?

Kurv (0)

Subtotal 0,00 kr