🌞 Sommerudsalg - Spar minimum 10% på HELE shoppen 🌞

Få styr på reglerne vedrørende håndbagage

Det hænder til tider, at du skal afsted på en rejse, hvor det ikke er nødvendigt med alverdens bagage, og du derfor kun har brug for at medbringe en begrænset mængde bagage.


Derfor vælger du at medbringe din kuffert som håndbagage, så du ikke behøver at bøvle med at checke din kuffert ind og vente på den ved kuffert karussellen efterfølgende.


Men hvilke regler er der egentlig for, hvad du må medbringe, og hvad du absolut ikke må medbringe?


Det vil vi gennemgå her i artiklen. Både de regler, som gør sig gældende hos alle selskaber, men også de individuelle regler for kuffertmål hos de mest populære flyselskaber her i Danmark.


Det er nemlig ikke alle flyselskaber, som har de samme regler angående håndbagage. Nogle giver dig lov til at presse rigtig meget bagage med, mens du ved andre knapt kan have lov til at have en almindelig størrelse kabinekuffert med.


Vi vil dog gøre dig opmærksom på, at du altid bør kende til reglerne omkring håndbagage ved flyselskabet, som du vælger at flyve med. Du kan læse i slutningen af artiklen om, hvilke konsekvenser der er, hvis du ikke overholder reglerne.

Væsker i håndbagage

I forhold til væsker i bagagen, er der helt klare regler heromkring. Generelt skal væsker eller andet flydende materiale medbringes i beholdere, der som maksimum kan indeholde 100 ml.

Det er tilladt for dig at medbringe mere end én beholder á 100 ml. Dog må du ikke medbringe flere beholdere, end der kan være i en gennemsigtig pose, der kan genlukkes, og har et rumfang på én liter.

(Ja, ret stramme regler)

Men hvad er væsker egentlig? For størstedelen af befolkningen, er det ikke just flydende metaller, der bliver medbragt i bagagen.

Flydende væsker indebærer bl.a. ting som:

👉 Vand, juice, saft, sodavand o. lign.
👉 Parfume og lignende
👉 Delvist flydende stoffer (f.eks. tandpasta, balsam og shampoo)
👉 Olie og cremer
👉 Væske i beholdere under tryk (Deodorant f.eks.)

Kan reglerne undtages?

Ja, disse regler kan undtages i forskellige tilfælde.

Ét af tilfældene er, hvis du har behov for at medbringe medicin, babymad o.lign. I de tilfælde, må du gerne medbringe “væsken” i beholdere større end 100 ml.

Vær dog opmærksom på, at i tilfælde som dette, kan personalet i lufthavnen kræve at se et bevis på, at væsken faktisk er, hvad det er.

Derudover undtages reglerne også, hvis du køber væsken i en af de toldfri butikker i lufthavnen efter du har passeret security.

Hvad må man medbringe i håndbagagen?

Du må generelt medbringe en hel del i håndbagagen. Så her handler det bare om, at du pakker din kabinekuffert klogest, så du ikke rammer på loftet for, hvor mange kilo du må medbringe på flyet.

Du bør dog også tænke på, hvordan du pakker din kabinekuffert, så du er klar til at hive alle de vigtige sager frem i security.

Her er der tale om ting som:

💻 Laptops
📱 Tablets
📱 Mobiler
📷 Kameraer
🧴 Væsker

... og lignende ting

Alt afhængig af, hvilken lufthavn du er i, er det mere eller mindre vigtigt. Hvis du står i Billund Lufthavn på en stille dag, er der ikke så stort behov for det, som hvis du f.eks. stod i en lufthavn i USA.

Det er dog lidt lettere for dig at finde ud af, hvad du må, og hvad du ikke må, ved at fortælle dig, hvad du ikke må medbringe i din håndbagage.

Hvad må man ikke medbringe i håndbagagen?

Mange af tingene, som du ikke må medbringe i din håndbagage, kender du sikkert allerede til på baggrund af sund fornuft. Dog er der stadig reglementer, og det er vigtigt for dig, som rejsende, at du kender disse regler.

Disse ting må under ingen omstændigheder medbringes i håndbagagen:

⛔ Våben
⛔ Spidse/skarpe våben (f.eks. knive) o. lign.
⛔ Eksplosive stoffer
⛔ Brændbare stoffer
⛔ Kemiske stoffer
⛔ Stumpe redskaber

Og naturligvis også væsker i større mængder, men det har vi allerede gennemgået.

Regler hos dit flyselskab

Regler som begrænset mængde væske og no-go til våben gælder for alle rejsende. Der er dog nogle andre regelsæt vedrørende kuffertmål, som du også skal tage hensyn til, når du skal ud at rejse.

Det er typisk hvor stor din kuffert må være, og hvor mange kilo, du må medbringe i den. Disse regler er lavet af de individuelle flyselskaber, så størrelsen på kufferter passer bedst til flyets størrelse og mængden af plads hver enkelt passager må fylde.

Herunder har vi taget et udpluk af de store flyselskaber i Danmark og gennemgået deres håndbagageregler, så du har fuldstændig styr på dem, når du skal ud at rejse.

Håndbagage hos EasyJet

Hos EasyJet må du medbringe håndbagage, der opfylder disse mål:

- Højde: 56 cm
- Bredde: 45 cm
- Dybde: 25 cm
- Vægt: Ubegrænset


Hos EasyJet er der “ubegrænset” vægt. Det betyder altså, at du har tilladelse til at tage en lige så tung kuffert med, som du har lyst til, så længe du kan anbringe og nedtage din kabinekuffert sikkert og uden hjælp.

Ovenstående mål hos EasyJet gælder deres håndbagagegaranti, der garanterer, at du kan få lov til at tage din kabinekuffert med på flyet.

Du har altså tilladelse til at tage en lidt større taske med, der blot skal overholde målene:

- Højde: 56 cm
- Bredde: 45 cm
- Dybde: 25 cm

På nogle travle fly kan du dog risikere, at du bliver nødt til at indchecke din bagage.

Kabinekufferter til EasyJet

Disse kabinekufferter overholder målene for kabinebagage hos EasyJet

Håndbagage hos SAS

Hos SAS må du medbringe håndbagage, der opfylder disse mål:

- Højde: 55 cm
- Bredde: 40 cm
- Dybde: 23 cm
- Vægt: 8 kg

Ud over denne taske, må du medbringe en lille håndtaske eller en taske til din laptop.

Læs mere om håndbagagereglerne hos SAS


Hos SAS er det ikke alle fly, der har plads til lige så meget plads i bagagehylden, og derfor kan du risikere at skulle indchecke din bagage i stedet for at medbringe som håndbagage. Men det er kun i visse mindre fly, dette gælder.

Kabinekufferter til SAS

Disse kabinekufferter overholder målene for kabinebagage hos SAS

Håndbagage hos Norwegian

Hos Norwegian må du medbringe et stykke håndbagage og en ekstra lille håndtaske eller taske til laptop.

Din taske i håndbagagen hos Norwegian skal overholde disse mål:

- Højde: 55 cm
- Bredde: 40 cm
- Dybde: 23 cm
- Vægt: 10 kg


De små genstande (håndtaske eller computertaske) skal opfylde kravet om at kunne placeres under sædet foran dem i flyet.

Opdatering til håndbagageregler hos Norwegian (2020)

Det er ikke længere tilladt at medbringe kabinekuffert på LowFare billetter. Her må du nu kun medbringe en lille taske på 30x20x38 cm, som kan placeres under flysædet. Kabinekufferten kan medbringes med billettyperne: LowFare+, Flex, Premium og PremiumFlex - eller som tilkøb til LowFare billettype.

Kabinekufferter til Norwegian

Disse kabinekufferter overholder målene for kabinebagage hos Norwegian

Håndbagage hos Ryanair

Hos Ryanair må du medbringe én taske som håndbagage, som skal opfylde disse mål:

- Højde: 55 cm
- Bredde: 40 cm
- Dybde: 20 cm
- Vægt: 10 kg

Og derudover må medbringe en ekstra taske, som opfylder disse mål:

- Højde: 35 cm
- Bredde: 20 cm
- Dybde: 20 cm


Så hos Ryanair har du rigelig plads at gøre med. Du skal dog være opmærksom på, at der på travle afgange kan være begrænset kabineplads, og der derfor er risiko for, at du må have din bagage ned i lastrummet. Det bliver dog uden omkostninger for dig.

Opdatering til håndbagageregler hos Ryanair

Ryanair har for nyligt opdateres deres betingelser for at medbringe håndbagage på flyet. Derfor har du nu ikke mulighed for at medbringe en kabinekuffert med målene 55x40x20 cm i flyet, medmindre du har købt priority boarding pass. Er du ikke priority passager, skal du indchecke din kabinetaske som almindelig indchecket bagage og efterfølgende tage imod den på rullebåndet ved destinationen.

Kabinekufferter til Ryanair

Disse kabinekufferter overholder målene for kabinebagage hos Ryanair

Risikoen ved ikke at overholde håndbagagereglerne

Hvis du vælger at ignorere - eller undlader dig at sætte ind i - reglerne, vil du typisk blive påkrævet at tjekke din håndbagage ind som almindelig bagage.


De fleste flyselskaber tager efterhånden gebyr for overvægt - og enkelte steder ekstra betaling, hvis du pludselig skal checke din bagage ind, uden at have underrettet flyselskabet inden (f.eks. som et trin ved online bestilling).


Det kan meget hurtigt løbe op i flere hundrede kroner, hvis du bliver taget i at snyde med håndbagagen.


Vi anbefaler på det kraftigste, at du sætter dig ind i reglerne for håndbagage hos dit flyselskab, og sørger for at købe en passende kabinekuffert eller kabinetaske, som overholder kravene.


Reglerne for, hvad målene på din håndbagage må være, er ikke de samme ved alle luftfartsselskaber. Det kan hurtigt blive en dyr affære, hvis man medbringer mere end det tilladte håndbagage.


Ikke alle selskaber tæller en håndtaske eller computertaske med i håndbagagen, men som en enkeltstående ting, der tæller for sig selv. ved disse selskaber er man nødt til at købe ekstra bagage, hvis man har sådan en taske med udover den almindelige håndbagage.

Så stor må din håndbagage være for SAS, Norwegian, Ryanair og easyJet

Nedenstående er bestemt de mest brugte flyselskaber til flyvning indenfor Europa, så dem lister vi sammen her. Skulle du have brug for at kende størrelsen hos et andet selskab, så kommer de lidt længere nede.

Flyselskab

Krav til mål

Krav til vægt

Ekstra taske?

SAS

55x40x23 cm

8 kg

Norwegian

55x40x23 cm

10 kg

Ryanair

55x40x20 cm

10 kg

easyJet

56x45x25 cm

Ingen maksimum

*Hos easyJet kræver det køb af EasyJet Plus, FLEXI fare, forreste sæder eller billetter med ekstra benplads, hvis du vil medbringe en ekstra håndtaske, som andre flyselskaber tillader.

Maksimumstørrelsen for håndbagage for de fleste andre store flyselskaber

Der er overraskende stor forskel på, hvad de forskellige flyselskaber tillader af vægt på din håndbagage. Listen er sat op alfabetisk, så det er lettere for dig at finde netop det flyselskab, du skal rejse med. De fire ovenstående er udeladt af listen.

Flyselskab

Krav til mål

Krav til vægt

Ekstra taske?

Aeroflot

55x40x20 cm

10 kg

Air Greenland

55x40x23 cm

8 kg

Airberlin

55x40x20 cm

8 kg

Austrian Air

55x40x23 cm

8 kg

British Airways

56x45x25 cm

23 kg

Brussels Airlines

55x40x23 cm

12 kg

Cathay Pacific

56x36x23 cm

7 kg

Condor

55x40x20 cm

6 kg

Croatia Airlines

55x40x20 cm

10 kg

Delta Airlines

56x36x23 cm

Ingen maksimum

Egypt Air

56x45x25 cm

8 kg

Emirates

55x38x20 cm

7 kg

Estonian Air

56x45x25 cm

8 kg

Finnair

56x45x25 cm

8 kg

Iberia

56x45x25 cm

Ingen maksimum

Iceland Express

55x35x25 cm

10 kg

IcelandAir

55x40x20 cm

10 kg

Iran Air

50x35x20 cm

5 kg

Jet Time

55x40x23 cm

5 kg

KLM Royal Dutch Airlines

55x35x25 cm

12 kg

Lufthansa

55x40x23 cm

8 kg

Novair

55x40x22 cm

5 kg

Pegasus Airlines

55x40x20 cm

5 kg

Primera Air

54x45x25 cm

10 kg

Qatar Airways

50x37x25 cm

7 kg

Singapore Airlines

55x40x20 cm

7 kg

Swiss International Air Lines

55x40x23 cm

8 kg

Tap Portugal

55x40x20 cm

8 kg

Thai Airways International

56x46x25 cm

7 kg

Thomas Cook Airlines

55x40x23 cm

5 kg

Turkish Airlines

55x40x23 cm

8 kg

United Airlines

56x35x22 cm

Ingen maksimum

Hvilket udstyr skal jeg have med på flyveturen?

Det virker altid så spændende med flyveturen. Men når den første time er gået, begynder spændingen at falde drasisk. Med det rette udstyr, kan du sørge for at ankomme frisk og veludhvilet. Se vores guide med de bedste produkter til flyveturen.

For tung håndbagage - hvad nu?

Sker det, at din håndbagage overskrider den tilladte vægt, så er der nogle ting, der kan ske, alt efter, hvem du flyver med.

Du skal efterlade noget bagage - her kan du blive nødt til at plukke nogle ting ud, så du kommer under begrænsningen. Om det så betyder, at du er nødt til at smide nogle håndklæder ud, hvis du ikke har familie, venner eller bekendte med til at tage tingene med tilbage, så er det bare det.


⚠  Du skal tjekke din håndbagage ind som almindelig bagage - det koster selvfølgelig en sum penge. Hvor meget det er, afhænger helt af selskabet. Ryanair tager 50 euro for at opbevare din håndbagage omme sammen med det almindelig bagage.

Andre spørgsmål vedrørende håndbagage

Når det kommer til håndbagage oplever vi, at der generelt er rigtig meget forvirring. Og det er meget ærgerligt - det synes vi i hvert fald.


Ofte omhandler det målene, væskemængde eller specifikke regler hos et bestemt flyselskab. Men andre gange er det også spørgsmål, som er meget specifikke eller ikke kan kategoriseres. Vi forsøger herunder at tilføje de forskellige spørgsmål samt tilhørende svar. Hvis du har et spørgsmål, som ikke er svaret herunder, kan du naturligvis spørge os på chatten nede i højre hjørne eller på support@rejsegear.dk. Vi bestræber os efter at svare indenfor 24 timer (ofte meget hurtigere).

Hvor køber man poser til håndbagage?

I langt de fleste lufthavne er der en lille station, hvor du kan tage en gennemsigtig genlukkelig pose, som skal anvendes til dine væsker i håndbagagen.


Hos RejseGear.dk forhandler vi også forskellige håndbagageposer i form af rejsesæt/rejseflasker. Det er en god idé med sådan et sæt, da du så kan klargøre dine væsker til håndbagagen hjemmefra. En forberedt rejse er en god rejse.

Må man tage mad på dåse med i håndbagagen?

Vi anbefaler at du efterlader dit mad derhjemme, hvis det ligger i en dåse. Generelt er det et nej tak fra lufthavne, idet det er meget besværligt at vurdere, hvad der rent faktisk er i dåsen. Selvom der er varedekloration med tun i vand, er det for let at svindle med - så derfor er det oftest et nej tak fra lufthavnen. Så i denne omgang bør du efterlade dit makrel eller tun derhjemme.

Fik du det hele med?

Kurv (0)

Subtotal 0,00 kr