Sådan slipper du af med flyskræk

At flyve er uden tvivl den mest effektive (og sikreste) måde at transportere sig fra A til B. Det kræver dog, at man i første omgang stiger ombord på flyet. Her er der rigtig mange danskere, som har et problem, idet flyskrækken sætter ind.

Hvad er flyskræk?

Flyskræk er noget så simpelt som det, ordet indikerer. Nemlig en skræk for at flyve. Noget rigtig mange danskere lider af.

Epinion for British Airways har foretaget en verdensomspændende undersøgelse, som viste, at 11% af danskere lider af flyskræk.

Den mest hyppige årsag til flyskræk er oplevelsen af turbulens - nemlig de svingende rystelser i flyet som opstår på grund af urolig luft. De kan opleves i forskellige grader lige fra milde rystelser til voldsomme rystelser, som kan give en følelse af, at noget er galt. Og det er en kombination af denne uvished samt det faktum, at man sidder i et transportmiddel flere kilometer over jorden, der skaber flyskrækken - eller blot idéen om at opleve dette fænomen.

Sådan slipper du af med flyskræk

Der findes mange forskellige måder at komme flyskræk til livs på. Det kan f.eks. være alt lige fra kurser til en app på telefonen, som kan afhjælpe. Nogle vælger også at hoppe med på flyet på trods af flyskrækken og blot sørge for, at de er distraheret under turen - f.eks. ved at se en film eller læse en bog - eller endnu bedre; sove fra start til slut.

Men i bund og grund er det en mental ting - så for at overkomme flyskrækken, handler det ikke blot om at undertrykke skrækken, men simpelthen at overvinde den ved at ændre din tankegang omkring at tage flyet på ferien.

Her får du vores bedste råd til at slippe af med flyskræk.

▪ Turbulens er ofte en ubehagelig følelse, men det er ikke farligt. Det skyldes blot urolig luft omkring flyet. Det har altid været der - og vil altid blive ved med at være der.

▪ Sæt dig ind i hvordan et fly fungerer. Du behøver naturligvis ikke forstå hvorfor vinger er placeret præcist, hvor de er - men det hjælper rigtig meget at forstå, hvorfor flyet er designet som det er, og hvad drivkraften er.

▪ Hold dig beskæftiget, hvis du vælger at hoppe med på flyet, selvom din flyskræk fortæller dig, at det er en dårlig idé. Sørg for at medbring en bog, ipad med film eller noget andet lignende. Det er også muligt at tage medicin mod nervøsitet, som dulmer dine nerver.

▪ Flyet gennemgår rigtig mange tjek, før det overhovedet får lov til at forlade lufthavnen. Disse tjek er blevet optimeret rigtig meget gennem tiden og sikrer, at et fly ikke forlader landingsbanen, hvis der er noget galt. Hvis der alligevel skulle være noget galt, kan du være sikker på, at det ikke er et større problem - og i værste fald ville flyet være nødt til at vende kursen og lande i lufthavnen igen.

▪ Arbejd på øvelser, som beroliger dig. Det er vigtigt at kende dig selv og dine grænser, så du ikke pludselig bryder sammen. Her anbefaler vi meditation og generelle vejrtrækningsøvelser, som kan sænke og stabilisere din puls. 
Man får ikke bare et roligt sind ved at forsøge at tænke på noget andet.

Andre måder at slippe af med flyskræk på

Som tidligere nævnt er der mange måder at slippe af med flyskræk på. Nogle har succes ved at gøre brug af ovenstående og lære sig selv, flyet og risici (eller rettere mangel) at kende. Andre gør brug af alternative metoder, som vi naturligvis også vil præsentere for dig. Det samme hjælper ikke på alle, som du nok er klar over.

Kursus mod flyskræk
Det er muligt at tage et kursus mod flyangst. Det vil i bund og grund være det samme som ovenstående - bortset fra, at du har en autoritær person til at forklare det, gennemgå dine triggers (altså hvad der fremprovokerer disse følelser hos dig) og hvordan fly fungerer.

Dette er en rigtig god måde at komme det til livs på, da du - i løbet af kursusperioden - lærer alt, der er at vide omkring det at flyve og angst generelt. Herudover vil du typisk også få mulighed for at opleve en flyvetur - uden at flyve. Det vil sige, at du får lov til at opleve turbulens i forskellige grader, så du er forberedt på følelsen - ligesom du ligeledes vil opleve lydene, som medfølger turbulens.

Hypnose mod flyskræk
Hypnose er også en måde, hvorpå du kan overvinde din frygt for at flyve. Vi har ikke selv oplevet denne behandling, så det er svært at sige, om det virker eller ej. Men hvis flyskrækken afholder dig fra at tage på ferie med familien eller generelt komme ud at opleve verdenen, så vil vi mene, at det er små penge at investere i noget, som kan booste din livsglæde.

Fik du det hele med?

Kurv (0)

Subtotal 0,00 kr