Sådan undgår du jetlag på rejsen

Jetlag er et fænomen, der opstår, når du rejser mellem forskellige tidszoner. Typisk kendetegnes det ved træthed, nedsat fokus, maveproblemer, hovedpine og andre former for irritationer.

Hvad er jetlag og hvorfor sker det?

Vi har alle et indre ur, som kaldes det ”biologiske ur”. Dette ”ur” fortæller vores krop, hvad tid på dagen det er og indretter vores fysiske (og psykiske) velvære efter det. Hvis du f.eks. er træt om aftenen, når der er mørkt udenfor og frisk om dagen, hvor der er lyst – jamen så tillykke, dit biologiske ur fungerer upåklageligt.

Når vi så flyver mellem tidszoner, opstår der naturligvis en forstyrrelse i vores biologiske ur. Lige pludselig er der mørkt udenfor, når vores krop er vant til, at der på det bestemte tidspunkt, skulle være lyst. Der vendes altså med ét rundt på døgnrytmen, hvilket fører til jetlag.

Det er ikke alle, der oplever jetlag. Nogle får det slet ikke, mens andre er virkelig hårdt ramt.

Symptomer på jetlag

De fleste oplever jetlag som en ubehag meget sammenlignelig med en influenza. Det strækker sig dog også over flere symptomer som f.eks.:

▪ Søvnbesvær
▪ Dårlig nattesøvn
▪ Hovedpine (varierende smerte)
▪ En generel træthed
▪ Diarré

Som nævnt er det ikke alle, der rammes lige hårdt. Det kan måske være, at du er den heldige, der, uden problemer, kan rejse fra den ene ende af jorden til den anden uden overhovedet at få de mindste symptomer. Dog kan du også være en af dem, som knapt kan passere et par tidszoner før du ligger med hovedet på toiletbrættet.

Sådan undgår du jetlag

Først og fremmest kan du naturligvis håbe på, at du ikke bliver ramt særlig hårdt af jetlag. Men hvis du allerede nu ved, at du let bliver søsyg eller dårlig af at køre bil, kan det være et tegn på, at din krop ikke er særlig god til at håndtere disse fænomener. Det skal ikke være ensbetydende med, at du får en hård omgang jetlag, men det kan være et fingerpeg i forhold til, hvor høj grad du bør forebygge det.

Herunder giver vi dig vores allerbedste tips til at forebygge jetlag, så du kan komme frem i god behold og – forhåbentligt – uden ubehag de første par dage.

Forbered dig på en anderledes døgnrytme

Det er rent faktisk den bedste måde at forebygge jetlag. Nemlig at forberede dig på den anden tidszone – allerede før du tager afsted.

Hvis du skal gennem mange tidszoner, er det en rigtig god ting at gøre. Flyver du blot igennem et par tidszoner, giver det ikke så meget mening for dig.

Derudover har retningen af flyet også en ting at sige. Flyver du mod øst, ”mister” du tid – og når du rejser mod vest, ”får” du tid.

Derfor kan det være en god idé at gå tidligere i seng, hvis du f.eks. skal mod USA eller går senere i seng, hvis du skal den modsatte vej.

På denne måde vænner din krop sig lettere til den pludselige omvæltning i døgnets timer.

Sæt dit ur på forhånd

En god idé er at sætte dit ur, før du stiger ombord på flyet, så det passer med den nye tidszone. Så kan du undervejs tilpasse dig og foretage dig, hvad man normalt ville gøre på det bestemte tidspunkt i den tidszone, du skal til.
Det hjælper ikke så meget fysisk at sætte uret, men hvis du ligger dig til at sove i flyet på baggrund af dit nye klokkeslæt, har det naturligvis en ting at sige.

Gør brug af medicin

Hvis du allerede nu ved, at du er hårdt ramt af jetlag, når du rejser, bør du overveje, hvorvidt medicin kan være løsningen. Melatonin er hormon i vores krop, som bliver skabt, når vi skal til at i seng. Som alt andet, har videnskaben formået at fremstille dette som en tabletform, du kan tage, hvis du gerne vil fortælle din krop, at nu er det altså på tide at gå til køjs.

Fik du det hele med?

Kurv (0)

Subtotal 0,00 kr