Guide til drikkepenge i populære rejselande

I Danmark er vi ikke vant til at skulle give drikkepenge. Det bliver naturligvis gjort, når der bliver ydet en ekstraordinær service, men det er ikke en norm, som vi ser det i populære turistlande.


Her er det ofte en selvfølge, at du skal give drikkepenge til personale i og omkring din ferieby.


Men hvor meget skal du egentlig give? Her i indlægget vil vi skyde lidt lys på, hvor meget du cirka skal give i drikkepenge i de forskellige lande.

Drikkepenge i USA

I USA er der generelt en rigtig lav løn indenfor servicebranchen. Derfor er personalets månedlige indkomst ofte afhængig af, hvor mange drikkepenge, der modtages.

Restauranter: Som udgangspunkt er det normen at smide omkring 15-20% af måltidets pris i drikkepenge. Har din service været helt almindelig - eller faktisk jævn dårlig - kan du i stedet smide 10%. Er der toiletpersonale, bør du smide omkring en dollar.

Bar: På en bar, giver du typisk drikkepenge afhængig af, hvor mange drinks, du køber. Køber du én drinks, smider du typisk én dollar i drikkepenge.

Kørsel: På en taxatur giver du også ofte 15-20% af turens pris i drikkepenge. I de fleste taxaer er der i forvejen indbygget et system, der kan udregne den endelige pris for dig, så du selv kan bestemme, hvor mange procent drikkepenge, du vil give.

Drikkepenge i Tyskland

Når du rejser i Tyskland - eller Berlin, hvor de fleste turister er besøgende - er der også stor fokus på drikkepenge. 

Du vil absolut ikke efterlade personalet et dårligt indtryk af, hvordan du er som person og som dansker. Selvom det er let at glemme drikkepengene, er det vigtigt på f.eks. restauranter, at du giver drikkepenge. Næsten uanset servicen.

I Tyskland er det stort set ens for alle områder. Typisk lyder tommelfingerreglen på minimum 10% i drikkepenge, medmindre du vil fornærme personalet. Har du fået en fornuftig service, kan du smide 15% - og hvis du har haft en fantastisk oplevelse, er det 20%.

En god huskeregel er også, at du ikke anvender de helt små mønter. Selvom det er rart for dig at komme af med de små cents, er det altså det direkte modsatte for modparten. De gider heller ikke bakse rundt med så mange småmønter.

Drikkepenge i Spanien

I Spanien bliver tjenere og andre ansatte i servicebranchen heldigvis betalt fornuftigt, og derfor er forholdene i 
Spanien meget lig Danmark.

Dog er der ofte populære turistområder, hvor personale kan være afhængig af drikkepenge.

Restaurant: Typisk omkring 10%

Hotellet: Håndterer personalet på hotellet din bagage, kan du smide 1 euro eller hvad, du lige har på lommen, i drikkepenge.

Generelt skal du bare lade som om, at du er på ferie og at drikkepenge er mere udbredt end i f.eks. Danmark. Det vil sige, at hvis du modtager en service, hvor du tænker “Ej, hvor har det været en rar oplevelse”, kan du med fordel smide 10-15% oveni for at udtrykke taknemmelighed.

Drikkepenge i Thailand

Afhængigt af, hvor i Thailand, du befinder dig, er der forskellige “regler” for drikkepenge.

Befinder du dig i mindre populære byer, er der ikke en norm omkring drikkepenge. Derfor kan du også opleve, at du får en fantastisk service, hvis du starter ud med at tippe.

Det er dog noget andet, når du kommer til mere populære turistområder, hvor personalet ofte afhænger af drikkepengene.

Typisk anbefaler vi, at du giver minimum 5-10% i drikkepenge. Det samme med andre services som f.eks. kørsel, hotel, stuepige osv.

Et godt råd er at starte ud med at give stuepigen omkring 20% i drikkepenge - på den måde, vil du fremadrettet opleve en bedre service.

Drikkepenge i England (London)

Når vi snakker om drikkepenge i England, tager vi typisk udgangspunkt i London. Det er her alle turistpengene befinder sig - og derfor også her, at personalets løn er struktureret efter en mix mellem drikkepenge og timeløn.

På restauranter er det normalt at give 10-15% af regningen. Du kan bede om at få sat en service charge på 10-15% oveni, og så kører det hele af sig selv.

I London er det dog meget lig Danmark. Det forventes ikke, at du giver drikkepenge, og for personalet, er det noget, de bliver oplært i at skulle gøre sig fortjent til.

Derfor kan du også typisk forvente en god service - næsten ligemeget, hvor du spiser henne af i London midtby.
Vi vil løbende udvide listen over populære rejsedestinationer, så du kan finde ud af, hvor meget der er normalt at give i drikkepenge på rejsen.

Fik du det hele med?

Kurv (0)

Subtotal 0,00 kr