Når du er på udkig efter et telt, vil du med sikkerhed støde på termet ‘vandsøjletryk’.
Her i artiklen vil vi forklare lidt om, hvad vandsøjletryk er, hvor meget der skal være “før det er godt” og vigtigheden af vandsøjletryk, når du vælger det rigtige telt.
Vandsøjletryk - hvad er det?
Vandsøjletryk indikerer hvor meget vandtryk et materiale kan tåle, før det trænger igennem materialet og giver dig en bad time på den anden side. Helt teknisk er det mængden af vand i millimeter, som én kvadratcentimeter af dugen på teltet kan modstå, før de trænger igennem.
Jo større vandsøjletryk der er - jo mere vand kan teltet modstå.
Hvad skal man så kigge efter i telte?
Hvis et telt har et vandsøjletryk på mere end 1500 mm., anser man typisk materialet for at være vandtæt. Har oversejlet på teltet et vandsøjletryk på 3000 mm., vil det stort set kunne modstå alt regn, som måtte udfordre teltet.
Når det kommer til bunden i teltet, er det noget anderledes. Her har det nemlig en stor betydning, at bunden af teltet bliver presset ned i jorden, idet du bevæger dig og ligger i teltet. Derfor er det nødvendigt med et betydeligt højere vandsøjletryk her - du skal helst nærme dig de 10.000 mm. i bunden af teltet.
Yderligere anbefaler vi naturligvis på det stærkeste, at du sikrer dig, at teltet også har vandtætte (ofte tapede) syninger, da vand er rigtig god til at klemme sig ind steder, det helst ikke skal.
Gode råd til at undgå kondens i teltet
Kondens i et telt er et meget hyppigt problem. Det skyldes typisk madlavning i teltet, fugtig jord, hvis du tørrer tøj i teltet eller hvis du lige er kommet tilbage fra en vandretur og springer direkte ind i teltet - varm og svedig.
Det er stort set umuligt at komme kondens til livs, men du kan minimere det rigtig meget ved at sørge for at lufte ud regelmæssigt og sikre, at teltet har et godt ventilationssystem. Hvis temperaturen tillader det, kan det anbefales at sove med åbent teltdør, så det kun er myggenettet i teltet, der adskiller.