• ✓ Hurtig levering
  • ✓ 1000+ 5-stjernet anmeldelser
  • ✓ Fast lav fragt - 29 kr. (gratis over 499,-)

Sådan sparer du penge sammen til en lang rejse

Du ved sikkert allerede, hvordan du sparer sammen til en almindelig rejse. Altså den "korte" ferie i sydens sol i en 7-14 dages tid.

Men hvordan sparer du helt præcist op til en længere rejse? En rejse som måske kommer til at vare 2 måneder, et halvt år eller måske endda længere?

Medmindre du er en skabsmillionær, er du nødt til at begynde at tænke strukturelt.

'Hvor vil jeg hen, hvor lang tid vil være jeg rejse og hvornår vil jeg afsted?' er tre spørgsmål, som du skal stille dig selv.

Når du kender svaret, er det hundrede gange lettere at begynde at overveje, hvordan du skraber penge sammen til rejsen.

Det vigtigste du skal vide på forhånd er, at det kommer til at tage lang tid at spare op. Rigtig lang tid. Men som enhver anden plan, er det noget, du bare skal vænne dig til, og så kører det på skinner.

Indlægget er skrevet til dig som enkeltperson. Rejser I flere, jamen så kræver det typisk dobbelt op på omkostninger (god tommelfingerregel)

Og lige pludselig - ja, så har du råd til at udforske den store verden i mange måneder.

1. Sæt et konkret mål

Det her er dit udgangspunkt. Sæt et specifikt beløb, du skal have sparet op til på en bestemt dato.

Et mål kan f.eks. være: '150.000 kr. sparet op i løbet af halvanden år'

Så har du et udgangspunkt. Det er altså 150.000 kr. på 18 måneder, hvilket betyder, at du skal lægge lidt over 8000 til side hver måned.

Er det ikke muligt? Så forlæng din måldato indtil den passer. Forlæng den f.eks. til 2 år - altså 24 måneder - så skal du blot lægge lidt over 6000 til side hver måned.

Det vigtigste i forhold til dit mål er, at du ikke sætter deadline på samme dag, som du gerne vil rejse afsted. Tillad dig selv at være fleksibel i forhold til at spare op. Hvad så, om du først kommer afsted et halvt år senere, hvis det betyder, at du ikke behøver at spise rugbrød og pasta de sidste 7 dage i hver måned.

2. Evaluer din opsparing omkring halvvejs

Når du har sparet godt og vel halvdelen af pengene op, kan du kigge tilbage og vurdere din situation. Måske går det endda så godt, at du allerede nu kan bestille dine flybilletter og derved spare penge i det lange løb.

Det kan også give dig lidt motivation til at lægge endnu flere penge til side, fordi I nu har en konkret dato at gå ud fra.

3. Brug dine penge klogt mens du sparer op

Her kunne jeg fylde ud med en masse helt basale sparetips. Men det kan vel egentlig skæres ned til ren og skær sund fornuft.

Undersøg på nettet, hvor meget det gennemsnitligt koster at leve pr. dag på jeres rejsedestination(er).

Herefter kan du jo så vurdere, om det giver mening for dig at bowle og gå i byen med gutterne, eller om du i stedet bør blive hjemme og klappe sig selv på skulderen over, at du nu har råd til at leve en uge længere i Vietnam.

4. Skær dine abonnementer fra

I stedet for at skære direkte i dine "overlevelsespenge", kan du vælge at give afkald på 'nice-to-have'-abonnementer. Du overlever helt sikkert uden Netflix, den største datapakke på dit mobilabonnement, 100/100 netforbindelse og Fitness World.

Det frigører din økonomi rigtig meget, at du ikke længere kaster 1000 kr. væk på nice-to-have abonnementer, så du i stedet har lidt flere penge at leve for.

Desuden kan du helt sikkert få en buddy til at låne dig sin Netflix bruger.

5. Begynd at foodprep

Foodprepping er helt genialt, når det kommer til at spare penge. Det går simpelthen ud på, at du forbereder dine kommende dages måltider på samme tid.

Tag en ugentlig indkøbstur og tag kokkekostumet på, så du kan bikse mad sammen til den kommende uge. Organiser dem eventuelt i bøtter.

Dette er i øvrigt også en fremragende måde at komme i bedre form på, eftersom du fuldstændig selv kan strukturere fordelingen af kalorier i hele ugens dage. Både billigere og sundere. Win-win, ikk'?

6. Har du absolut brug for din bil?

Jeg siger ikke, at du skal sælge den. Men hvis den ikke er livsvigtig for dig, når du skal på arbejde eller i skole, vil jeg anbefale på det kraftigste, at du anskaffer dig en cykel i stedet.

Ligesom ovenstående er sundere, men det sparer dig også helt vanvittigt mange penge i det lange løb.

Leaser du en bil, kan du nedgradere din leasingaftale til en mindre og billigere bil.

7. Tjen penge på sidelinjen

Samtidig med at du sparer på pengene, du allerede tjener, kan du supplere ved at tjene endnu flere penge.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men der er utrolig mange måder, hvorpå du kan tjene penge på sidelinjen.

Uden at opfordre til sort arbejde, har du sikkert et sæt skills, som du kan tjene et par håndører på.

F.eks. kan du agere chauffør, når dine bekendte skal hentes kl. 6 om morgenen fra deres bytur. Har du IT evner, kan du reparere en gammel laptop for en bekendt.

50 kr. her, 50 kr. der, løber hurtigt op i mange penge, som du kan lægge til side, uden at det har kostet dig andet end din tid.

Er du til noget mere fast, kan du få et ekstra job. En lukkevagt på en tankstation, aftenvagt i Fitnesscenteret eller lignende.

8. Stop med dine økonomiske (dårlige) vaner

Har du dårlige vaner, som tærer på pengepungen? Drop dem.

Her snakker jeg om dårlige vaner som rygning, usunde snacks, fastfood, byture o.lign.

Det er selvfølgelig helt okay at gøre en gang i mellem, men alt skal holdes på et moderat niveau.

Det er også typisk her, det bliver en udfordring for dig at spare penge. Det er nemlig her, du er nødt til at sige nej til gutterne, når du bliver spurgt for tredje weekend i streg, om du er frisk på en bytur.

9. Kan du flytte ud?

Står du i en situation, hvor det er nødvendigt for dig at have dit eget sted? Så skal du naturligvis ikke flytte ud.

Men vil det påvirke din hverdag, hvis du flytter ind hos en ven eller bor hos dine forældre?

Det er betydeligt lettere for dig at betale dine forældre eller en ven 500 kr. i måneden for dit eget forbrug end flere tusinde kroner i husleje.

Dette råd er naturligvis ment for den unge person, som har et lidt lettere tag på sin boligsituation. Det er selvfølgelig ikke simpelt bare lige at opsige sin lejlighed/bolig og flytte væk.

10. Sælg hvad du kan undvære

Som en helt almindelig person, er du sikkert indehaver af en masse skrammel, som du ikke bruger, men bare ikke nænner at smide ud.

Mange af disse ting, kan du rent faktisk sælge. Den enes skrald er den andens guld.

Det er også blevet utrolig let at sælge sine småsager. Du kan gå ind på sider som Den Blå Avis, Gul og Gratis, QXL og sætte det til salg. Derudover kan du gå ind på én af de utallige "Købes, sælges, byttes"-grupper på Facebook, hvor det også er let at komme af med sine småsager.

Du vil blive overrasket. Selv det helt usælgelige har en køber.

11. Inspiration til (pakke)ønsker

Gør brug af dine ønsker til din fødselsdag og juleaften. Det er klart den letteste måde at få lidt ekstra indtjening på. Ønsket er noget så simpelt som 'penge til rejse'.

Dog kan det for mange personer føles upersonligt at give pengegaver, hvorfor de ikke gør så meget i det.

Derfor er alternativet at ønsker sig rejseudstyr, som du alligevel havde tænkt dig at købe til turen. F.eks. en lækker kuffert, stor og rummelig rejsetaske, et godt kamera, accessories eller noget helt andet.

12. Spar hvor der kan spares

Den letteste måde at spare penge på, er at gøre ting selv. Er nogle af dine ting gået i stykker? Forsøg at reparerer dem selv. Skal du klippes? Få en bekendt til det (alle kender en person, der kan lidt magi med en saks)

Mulighederne er mange - og folk i din omgangskreds vil helt sikkert hellere end gerne hjælpe til, hvor de kan.